Probabil ați observat că la nivel global au loc tot mai multe schimbări extrem de rapide și lucrurile nu mai sunt așa cum ne-am obișnuit din perioadele de pace și prosperitate în care viața curgea într-un ritm mai predictibil și mai lent.
Știm că istoria este ciclică. Cred că suntem la începutul acelui ciclu de turbulențe și neliniște.
COVID19 a lovit puternic în structura socială din România, și nu numai, prin decesele cauzate de virus pe de-o parte și, pe de altă parte, prin izolarea oamenilor. Asta a contribuit și a scos în evidență vulnerabilitatea noastră în fața bolilor de natură psihică.
Pare că realitățile științifice și-au pierdut din credibilitate în fața convingerilor personale exprimate vocal în spațiile de discuții
Zeci de conspirații au ieșit la suprafață și au devenit, pentru o parte dintre oameni, noua realitate
COVID19 a devenit endemic. Probabil vom vedea în câțiva ani ce impact pe termen lung are asupra sănățății publice
Războiul ilegal pornit de Rusia odată cu invazia Urainei aduce pe continentul european un nou val de tragedii pe care până recent nu le mai credeam posibile așa aproape de noi.
Rusia își arată încă odată brutalitatea fără margini
Ucraina ne dă o lecție despre ce înseamnă să mobilizezi propria națiune pentru dreptul legitim de a-și determina singuri cursul propriilor dezvoltări politice, economice, culturale și sociale
Politicienii din Vest par că au început să înțeleagă pericolul în care ne aflăm și să ia măsuri.
COVID19 și invazia rusească sunt doar două crize care au perturbat perioada de pace și properitate.
Cetățenii. Primii care au reacționat în fața pericolului.
Cetățenii de pe tot globul au fost cei care au reacționat cel mai rapid în fața celor două crize. Am văzut cu toții că există oameni solidari care sunt dispuși să își ajute și aproapele, nu numai pe ei înșiși.
Societatea civilă s-a organizat și a găsit căi pentru a ajuta în perioada de pandemie pe cei mai vulnerabili (livrări de alimente, call centere, informare etc.)
Sursă foto: Geeks for Democracy
La începutul invaziei, am văzut cum la granițele Urainei și nu numai, societatea civilă s-a mobilizat pentru a ajuta refugiații ucrainieni care fugeau de bombardamentele nediscriminatorii ale Rusiei (un ceai cald, o vorbă bună, un spațiu de cazare, acțiuni de integrare în tările gazdă)
Sursă foto: Europa FM
Războiul pe care îl duce Ucraina este și războiul nostru.
Un eșec al Ucrainei de a se apăra este un eșec al întregii Europe. Un eșec ar însemna drumul deschis Rusiei pentru a invada inclusiv Moldova și România. Nu se va întâmpla de pe o zi pe alta dar se va întâmpla cu siguranță pe durata vieții copiilor de astăzi.
Una dintre mizele alegerilor din acești ani este și aceasta. Politicienii slabi și populiști se vor preda Rusiei fără a mișca un deget.
Alegeri. Pentru a dansa tango, este nevoie de doi parteneri.
Societatea civilă are rolul său dar nu le poate face pe toate. Cred că un parteneriat puternic între societatea civilă și mediul politic este cel care ne poate conduce înafara oricărui pericol care va apărea în anii următori.
În fața greutăților cu care se confruntă oamenii, terenul populismului, al soluțiilor de tip alb sau negru, al urii și al violenței, al etichetelor superficiale, este fertil. Este terenul pe care unii politicieni se simt ca la ei acasă.
În democrațiile europene au loc foarte multe alegeri in 2022 și 2023 și de rezultatul lor depinde cum vom trece prin acest ciclu dificil al istoriei.
România. Partide.
Coaliția actuală de guvernare este un eșec și două exemple la îndemână sunt miliardele de euro din PNRR pe care urmează să le pierdem și, recentul dosar ratat, Schengen. România are bani dar nu pare să fie capabilă să îi investească în propria dezvoltare.
România are nevoie ca partidele ce susțin parcursul său pro-european să convingă cetățenii că votul din alegerile care urmează în 2024 nu trebuie să se îndrepte spre extremiști.
REPER
Pe scena politică a apărut și partidul REPER, un partid care își asumă un parcurs clar pro-european. Puteți urmări aici Adunarea Generală a Partidului REPER.
Am apreciat discursul celor doi co-președinți. Împărtășesc întru totul această viziune și speranța mea este că vom face, ca țară, tot ce este necesar pentru a ne ridica la nivelul crizelor pe care le parcurgem.
Am apreciat și lucrurile valoroase pe care invitații din panel le-au împărtășit cu audiența. Este o discuție pe care nu trebuie să o ratați!