Cum poți privi spre viitor când ești blocat în trecut? Scurtă istorie a evenimentelor care m-au adus aici.
⏳ În mai puțin de o săptămână se încheie un maraton lung, cel mai lung de până acum, pe care le-am alergat. Tot efortul și toată lupta de până acum au dus aici. Eu nu am uitat de unde am pornit.
😠 O să vă povestesc ce am simțit eu în acele momente. Sunt foarte multe emoții, furia fiind cea mai puternică pe care am simțit-o în tot acest timp și care mi-a alimentat motorul intern.
🙏 Pe lângă furie, am simțit și recunoștință față de toți acei oameni buni care se luptă cu nedreptatea în diversele ei forme. Am întâlnit oameni absolut minunați.
Își are originea într-unul dintre acele momente negre prin care România pare să treacă periodic, momente care ar putea fi prevenite dacă fiecare dintre noi și-ar face treaba, cu simț de răspundere, la orice nivel.
Simplu în teorie.
⏳ Celor 4 ani de proteste au urmat cei 2 ani de alegeri: Europarlamentare Mai 2019, Prezidențiale Noiembrie 2019, Locale Septembrie 2020 și Parlamentare Decembrie 2020.
⏳ Sunt 6 ani dintr-o viață de om. Mă sperie uneori când văd câți ani au trecut de atunci pentru că în acele momente îți spui mereu că mai e un pic și gata numai că lucrurile acestea nu se termină niciodată.
📖 Sunt 6 ani în care am învățat că puterea este la oameni, că împreună suntem puternici, că trebuie să fim uniți și solidari în fața adversităților, că orice schimbare înseamnă mii și mi de ore de muncă a zeci de mii de oameni.
🗳️ Pe 6 Decembrie, la alegerile parlamentare se încheie acest ciclu și va începe unul nou care sper să aducă cel puțin parte din acele reforme necesare. Nu va fi ușor și cel mai probabil ne așteaptă încă o luptă de cel puțin 8 ani.
👷 Pentru mine, această zi va fi rezultatul a 6 ani de eforturi, de luptă și de construcție. Privesc cu speranță și cu încredere spre viitor.
🟦🟧 Pentru mine USR PLUS este acel loc în care s-au adunat cei mai mulți oameni buni. Sunt recunoscător că am avut oportunitatea să îi întâlnesc pe toți acești oameni. Zilele acestea ne sunăm susținătorii care ne-au lăsat un număr de telefon.
Colegii au primit reacții de la "să nu ne dezamăgiți voi sunteți ultima noastră speranță, votăm toată familia, copii, am vorbit și cu prietenii copiilor" până la "oamenii ăștia lucrează și în weekend" sau "sigur nu este un mesaj înregistrat?" fiind obișnuiți cu acele mesaje înregistrate de la Dacian si Dan.
Promisiunea
📖 "O promisiune pe care o purtăm, să nu uităm.
Iar atunci când vedem nedreptate, corupție, rău,
Să stăm drepți în fața lor și să spunem răului pe nume.
Să stăm drepții și să nu uităm"
Dacă am făcut vreo eroare în datele de mai jos, vă rog să îmi spuneți.
20 Ianuarie 2014 - Suntem singuri - Accident aviatic Apuseni
Acesta este anul în care eu terminam studiile de licentă, deveneam inginer, și le începeam pe cele de master. Începeam să devin tot mai responsabil și parcă problemele din România deveneau tot mai vizibile pentru mine deși nu mă afectau neapărat direct. În bula mea era bine și frumos. La început de an mă jucam board games cu prietenii.
În acea perioadă, mă concentram pe 2 lucruri importante pentru mine, studiile și cariera dar urmăream și știrile. Are loc accidentul din Apuseni.
Adrian Iovan și Aurelia Ion își pierd viața pentru că statul acesta nu a fost capabil să îi găsească la timp. Au fost găsiți de un simplu pădurar în schimb.
Incompetența este terenul prielnic pentru tragedii. Statul nu are proceduri, nu are tehnologie, nu are nimic deși oamenii pompează bani munciți cu greu lună de lună.
Soluții de localizare rapidă existau deja dar statul român era prea lent și prea corupt până în măduva oaselor pentru a putea pune preț pe viața oamenilor și pe siguranța lor.
Am simțit furie. Nu le pasă.
30 Octombrie 2015 - Suntem umiliți - Colectiv
Eram acasă, în fața calculatorului și navigam pe internet. Un prieten bun îmi scrie și mă întreabă dacă sunt ok pentru că obișnuiam sa merg la astfel de concerte. I-am spus că sunt ok și am început să caut imediat să văd ce se întâmplă.
Ce a urmat știți cu toții. Un stat care ne-a abandonat atunci când aveam mai mare nevoie de el. Un stat care, prin reprezentații săi, ne vindea gogoși spunând că avem de toate. "Avem de toate". 64 de tineri și-au pierdut viața, cei care au supraviețuit au răni adânci.
Oamenii buni s-au mobilizat și au încercat să ajute cum puteau, să compenseze ce un stat incapabil nu putea oferi. Ajutorul a venit și de la prietenii noștri din Uniunea Europeană care au primit pacienți în clinici specializate pentru marii arși.
Am simțit furie. Nu le pasă. Nimeni nu răspunde. Am ieșit la proteste.
Aprilie 2016 - Suntem mințiți - Hexi Pharma
În 2016 lucram de zor la disertație. Urma să termin cu educația aceasta formală. Ultimele luni au fost cele mai grele pentru că erau foarte multe lucruri de făcut. În paralel, zi de zi aflam ceva nou.
Nu departe de Colectiv, când toată societatea fierbea, zi de zi aflam tot mai multe detalii despre mizeria care se ascunde sub acest stat condus de reprezentanții pe care noi îi alegem. Întrebarea pe care mi-o puneam cel mai des era "Cât de jos pot merge unii oameni?". Răspunsul îl primeam mereu la următoarea tragedie sau la următorul asalt al corupției.
Cătălin Tolontan ne arată cum dezinfectanții din spitale sunt diluați chiar de 2000 de ori. 300 de spitale, 40 de județe din România. Victimele Colectiv nu aveau nici o șansă în România. Erau condamnați la moarte. Tentaculele corupției sunt întinse de la cel mai mic nivel până la cel mai mare. Statul este incapabil să ne protejeze.
Am simțit furie. Nu le pasă. Nimeni nu răspunde. Suntem datori să ducem lupta mai departe.
1 Februarie 2017 - Suntem batojocoriți - OUG 13
Ce seară... Ce seară... Cu telefonul în mână, uitându-mă la conferința de presă ascult discursul lui Iordache în care ne explică cum vor să dea ei amnistie și grațiere, cum orice român putea sa fure sub 200 000 de mii de lei fără nici o problemă.
Practic Dragnea și toți hoții lor erau scăpați, recompensați pentru că furau de la oamenii normali din această țara. Acesta termină de vorbit și jurnaliștii încep să pună întrebări. Iordache răspunde "Altă întrebare". Odată... de 2 ori... de 24 de ori. Sângele meu fierbea tot mai tare la fiecare "Altă întrebare".
Alina Barbu a fost acel om care a introdus termenul de 10 zile până la intrarea în vigoare a infamei ordonanțe. Propusese 20 de zile dar Iordache nu a fost de acord. Au rămas 10. Ea și sutele de mii de oameni care s-au împotrivit au schimbat cursul țării.
Am simțit furie. Nu le pasă. Am ieșit la proteste. Suntem datori să ducem lupta mai departe.
5 Februarie 2017 - Nu suntem singuri - OUG 13 abrogat
Presiunea imensă a străzii și a partenerilor noștri a dat roade. Am simțit că putem schimba lucrurile și că toate protestele la care am fost nu au fost inutile. Mă întrebam des dacă se merită și dacă vom reuși. Iată perseveranța a dat roade!
Jean Claude Juncker președinte al Comisiei Europene spune că cetăţenii români ştiu să se mobilizeze atunci când trebuie. Spunea că societatea românească a demonstrat că nu se lasă atunci când drepturile îi sunt furate.
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene spune că România trebuie să continue lupa anticorupție și să continuăm pe drumul pe care pornisem și să nu reversăm progresele pe care le-am făcut în anii anteriori.
10 Ianuarie 2019 - Nu suntem singuri - Donald Tusk
Am fost la proteste în acea seară. Aveam steagul Uniunii Europene cu mine pentru a transmite strigătul de ajutor spre partenerii noștri care veneau acolo cu ocazia preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Ningea și era tare frig dar nu a contat. După ce am ajuns acasă am intrat repede pe net să văd ce s-a discutat acolo.
Îmi amintesc și acum discursul lui Donald Tusk într-o limbă română impecabilă. Am simțit puternic că fac parte dintr-o mare familie europeană și că orice am face nu suntem singuri. Nu suntem singuri dar avem datoria să ducem lupta mai departe.
“Celor care, își imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături , le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun: continuați lupta! Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.”
Noiembrie 2018 - Nu suntem singuri - Uniunea Europeană este alături
Parlamentul European adopta o rezoluție în Noiembrie privind statul de drept din România. Aceasta a apărut ca un ajutor nesperat în lupta pe care oamenii o dădeau cu hoția și corupția.
Uniunea Europeană a fost alături de noi când aveam mai mare nevoie. Îmi amintesc foarte bine frigul de la proteste. Mulți dintre voi vi-l amintiți. Știți cu toții acele momente grele când ai nevoie ca cineva să fie alături de tine. Prietenii noștri au fost alături de noi.
Ianuarie 2019 - Nu pot să stau deoparte
Nu poți trăi protestând ani la rând. Am simțit că putem schimba lucrurile dar am înțeles că protestele și lucrurile bune pe care le fac oamenii nu sunt suficiente dacă nu există și o clasă politică care să îi reprezinte pe toți acești oameni.
Am văzut ce înseamnă 30 de ani a vechiului mod de a face politică. Am simțit că România bună strigă din toate încheieturile că nu mai poate.
M-am gândit bine la zilele friguroase de la proteste, la rollercoaster-ul de emoții prin care am trecut in lupta asta cu hoția, la toate lucrurile bune pe care le-am învățat de la oamenii din jurul meu, la toate oportunitățile pe care le-am avut în viață, la toți cei care au fost alături de mine, la tot suportul pe care l-am primit, la norocul pe care eu l-am avut.
Am simțit că trebuie să dau înapoi din toate acestea. Mi-am luat angajamentul ca doi ani de zile să fac tot ce pot pentru a schimba direcția în care România se îndreaptă. Nu m-aș fi putut ierta dacă nu o făceam. Ce mi-aș fi spus peste 20 de ani mie? Aș mai fi avut loc într-o țară în care domnește hoția și nu legea? Să renunțăm după tot efortul de până acum? Dacă nu noi, cine?
Mi-am ieșit din bula de confort. Să spui că ești membru de partid era tabu la acel moment. Mi-era și teamă să spun asta. M-am înscris în PLUS pentru că acolo am văzut cei mai mulți oameni ca mine și dobândisem niște abilități pe care le puteam pune în folosul acestei mișcări.
Pentru a schimba ceva e nevoie de mulți oameni. Mi-am propus să susțin pe cei mai buni dintre noi pentru a ne conduce. Responsabilitate.
27 Mai 2019 - Luptă câștigată - Liviu Dragnea condamnat la închisoare
Liviu Dragnea, acest personaj care voia să ne ducă în epoca de piatră este condamnat definitiv la închisoare pentru că furase de la copii. Și-a angajat fictiv membrii de partid la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman. Cât de jos poți să fii încât să furi de la copii?
România are probleme reale. Eu și bula din care fac parte nu ne confruntăm direct cu o parte dintre acestea, este adevărat asta dar știu că oamenilor din jurul meu le pasă și ăsta este unul dintre lucrurile care face diferența.
24 Iulie 2019 - Suntem ignorați - Cazul Caracal
Alexandra Măceșanu este răpită și reușește printr-un act de curaj să sune la 112. A sunat de 3 ori la 112. A fost luată la mișto de operator. Alexandra a fost violată, omorâtă și arsă într-un butoi. După 19 ore statul a acționat. A fost prea târziu.
Am ascultat apelul de la 112. Am simțit furie. Furie pentru că trăiesc într-un stat în care corupția și incompetența te omoară cu zilele. Atunci când ai nevoie de el cel mai mult, el nu este acolo. Nu este acolo pentru că acestui stat nu îi pasă.
Am simțit furie. Nu le pasă. Nimeni nu răspunde.
10 August - Suntem bătuți - 10 August 2019
Cum este posibil ca Dăncilă să conducă o țară? Cum este posibil când avem printre noi atât de mulți oameni buni? Anii trec și deși oamenii au dat tonul schimbării pe 26 Mai, nu era suficient.
În Piața Victoriei, au fost peste o sută de mii oameni au protestat pașnic împotriva hoților și corupților care au ajuns să conducă țara asta. Ilie Gazea a fost unul dintre ei. Din păcate, gazele comandate de PSD au dus la moartea sa. Să îți susții pașnic drepturile în România a devenit în acel moment o chestiune de viață și de moarte. Cum aș putea să accept vreodată așa ceva?
Nimeni nu răspunde. El s-a dus, noi suntem datori sa ducem lupta mai departe.
15 Noiembrie 2020 - Suntem luați de proști - Piatra Neamț
În plină pandemie, politica ultimilor zeci de ani își arată limitele. După Colectiv pare că statul nu a învățat nimic. Spitalele sunt politizate și sunt într-o stare jalnică. Defapt, în toate locurile în care numirile s-au făcut strict politic, vedem rezultate dezastruoase care au dus la tragedii.
Fie că vorbim de PSD fie că vorbim de PNL, fie că vorbim de orice alt partid care ne-a condus până acum, politizarea tuturor funcțiilor unde ar fi trebuit să existe specialiști a fost o practică recurentă.
Un nou început...
Cum putem privi spre viitor când noi suntem blocați în trecut? Hai la vot pe 6 Decembrie.